Η σύγχρονη κοινωνία χαρακτηρίζεται από κάτι για το οποίο αρκετές ομάδες ανθρώπων πάλεψαν: μιλάει ελεύθερα για πολλά και διαφορετικά θέματα ταμπού.
Αν σκεφτούμε πώς πριν μερικά χρόνια, μια συζήτηση για μια οποιαδήποτε διαφορετική από την δική μας σεξουαλικότητα μπορεί και να μας τρόμαζε -ενώ τώρα όλο και περισσότερος κόσμος μιλάει, ενημερώνεται ή και ανακαλύπτει την σεξουαλικότητα του- μπορούμε να πούμε ότι τουλάχιστον έχει υπάρξει μια μικρή πρόοδος. Τι συμβαίνει όμως με ένα ακόμα μεγάλο θέμα-ταμπού που απασχολεί τουλάχιστον 3.500.000 άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο;
Ο λόγος για την περίοδο και κάθε στερεοτυπική σταγόνα που πέφτει κάθε μήνα για αυτήν.
Αν αναρωτηθούμε γιατί αρκετός κόσμος δεν μιλάει ελεύθερα για την περίοδο, η πρώτη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε στο συγκεκριμένο ερώτημα, είναι γιατί δεν ξέρει.
Εν έτη 2021 και ένας μέσος άνθρωπος που δεν περνάει από αυτή την διαδικασία, δεν ξέρει τι είναι, γιατί υπάρχει, ποιος είναι ο σκοπός του. Η έλλειψη γνώσης, δημιουργεί το αίσθημα ντροπής κι έτσι οι άνθρωποι του συνόλου δεν μιλάνε για αυτήν. Με αυτόν τον τρόπο η περίοδος γίνεται με την πλήρη έννοια, «ταμπού».
Ο όρος χρησιμοποιείται σήμερα για να δηλώσει οτιδήποτε απαγορευμένο, κυρίως οτιδήποτε αντιμετωπίζεται από την κοινωνία ως μη υπάρχον, για λόγους ηθικής ή κοινωνικών προκαταλήψεων, σύμφωνα με το λεξικό, κι αν το σκεφτούμε λίγο καλύτερα μάλλον αυτή η ερμηνεία της λέξης ταιριάζει άρρηκτα με την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε την περίοδο.
Το φαινόμενο της έλλειψης ενημέρωσης για την περίοδο είναι γεγονός. Προσπαθώντας να δώσουμε απάντηση για το «γιατί» να μην γνωρίζουν όλα τα μέλη μιας κοινωνίας για αυτό, μπορούμε να χωρίσουμε τα αίτια σε δύο κατηγορίες:
1. Έλλειψη εκπαίδευσης από τα πρώτα σχολικά χρόνια
Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει περιθωριοποιήσει πλήρως πολλά θέματα κι ένα από αυτά είναι η περίοδος. Μαζί με εξίσου σημαντικά θέματα, όπως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η ελληνική εκπαίδευση δεν παρέχει ούτε τις βασικές πληροφορίες για τα παραπάνω. Έτσι, ένα νέο παιδί με περίοδο δεν έχει προετοιμαστεί ούτε στο ελάχιστο για το πως πρέπει να διαχειριστεί την συγκεκριμένη κατάσταση, αλλά παράλληλα κι ένα νέο άτομο χωρίς περίοδο δεν ξέρει πως να διαχειριστεί τ@ διπλαν@ τ@. Κι όταν μιλάμε για διαχείριση, εννοούμε την φυσιολογική αντιμετώπιση χωρίς την παραμικρή συμπεριφορά bullying και κοροϊδίας.
2. Κοινωνικό ταμπού
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της κοινωνίας ανά τους αιώνες είναι το ότι ο κόσμος κρίνει και σχολιάζει. Αν προσπαθήσουμε να ταυτίσουμε το παραπάνω με την περίοδο, θα σκεφτούμε πολλές και διαφορετικές καταστάσεις που η συμπεριφορά κάποι@ κρίνεται επειδή θεωρητικά «είναι στις μέρες τ@» ή όταν κάποι@ τρώει περισσότερο από ότι έχουμε συνηθίσει σκεφτόμαστε πως μάλλον είναι οι «λιγούρες περιόδου». Ναι, τα δύο παραπάνω τυχαία παραδείγματα ισχύουν. Πολλές φορές η ψυχολογία μας, οι ορμόνες μας, το σώμα μας, η πείνα μας και άλλα πολλά αλλάζουν και προσαρμόζονται τις ημέρες που αιμορραγούμε. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι όλα αυτά θα έπρεπε να κρίνονται επειδή βρισκόμαστε στην συγκεκριμένη κατάσταση.
Ανεξαρτήτως του αν έχεις ή όχι περίοδο, αυτή την τόσο φυσιολογική και υγιή διαδικασία του ανθρώπινου οργανισμού, ενημερώσου και πράξε σωστά απέναντι σε κάποιον που εκτός από κάποιες σταγόνες αίμα δεν διαφέρει σε τίποτα άλλο από σένα.
Υπέγραψε το petition μας για την κατάργηση του φόρου στα προϊόντα περιόδου και μπες στο Facebook group μας, “It’s time to act, period”.